علت برفک زدن کمپرسور چیلر
شما می توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله علت برفک زدن کمپرسور چیلر به گفتمان آنلاین با تعمیرکاران آی پی امداد و دیگر کاربران بپردازید.
ارسال دیدگاهچیلرها از جمله تجهیزات مهم تهویه مطبوع هستند که در ساختمان های مسکونی، تجاری و صنعتی برای خنک کردن هوا استفاده می شوند. یخ زدگی کمپرسور چیلر یکی از مشکلات رایج این سیستم تهویه مطبوع است که می تواند منجر به آسیب جدی به کمپرسور و سایر اجزای سیستم شود. در این مقاله از آی پی امداد، علت برفک زدن کمپرسور چیلر و راه حل های رفع آن را با کمک تکنسین های مجرب آی پی امداد بررسی می کنیم. این مسئله می تواند به دلیل مشکلات مختلفی از جمله کمبود سطح محلول گلیکول، غلظت نامناسب محلول، انسداد در خطوط مبرد، خرابی شیر انبساط و دمای پایین محیط رخ دهد. برای ارتباط با کارشناسان فنی آی پی امداد و تمایل به دریافت پاسخ سوالاتتان در مورد مشکل چیلر می توانید در بخش نظرات این مطلب و یا بخش پرسش و پاسخ سایت سوالاتتان را مطرح کنید.
چرا کمپرسور چیلر یخ می زند؟ 9 علت + راهحل
در فرآیند تبرید تراکمی، در اواپراتور مایع مبرد تبخیر می شود. دلیل برفک زدن کمپرسور چیلر این است که ممکن است در محفظه اواپراتور تبخیر به خوبی انجام نشود و در ورودی کمپرسور به همراه بخار، مایع مبرد نیز وجود داشته باشد. این اتفاق ضمن وارد کردن آسیب شدید به کمپرسور باعث یخ زدن آن نیز می شود. اگر کمپرسور یخ بزند، حجم زیادی از مایع مبرد از طریق ساکشن کمپرسور به محفظه کارتر می رسد. این مشکل باعث دیده شدن کف در سایت گلاس کمپرسور می شود. حال اگر مایع مبرد مجددا به کمپرسور هدایت شود، روغن و مبرد با هم ترکیب شوند، ضمن پایین آمدن کیفیت و غلظت روغن، سطوح روغن کاری نیز کاهش می یابد. حال که میدانیم یخ زدن کمپرسور چگونه اتفاق می افتد، باید دلایل به وجود آمدن این مشکل را نیز بررسی کنیم:
- سرد شدن و کاهش فشار کندانسور
- بیش از اندازه شارژ شدن مبرد
- عدم جریان آب کافی در اواپراتور
- عدم گردش صحیح هوا در سیستم
- سوختن هیتر کارتر
- خرابی یا تنظیم نبودن اکپنشن ولو
- اندازه نبودن سطح محلول گلیکول و غلظت آن
- تنظیمات نامناسب ترموستات
- معیوب بودن شیر برقی
در ادامه به بررسی هریک از موارد ذکر شده خواهیم پرداخت.
-
کندانسور سرد شده و فشار آن کاهش پیدا کرده است
اگر کندانسور بیش از حد سرد شود، می تواند مبرد را بیش از حد خنک کند، به طوری که بخشی از آن قبل از رسیدن به شیر انبساط به مایع تبدیل شود. این مایع می تواند در شیر انبساط گیر کند و جریان مبرد را مسدود کند. در نتیجه مبرد کافی به اواپراتور نمی رسد و کمپرسور بیش از حد گرم می شود.
- برای حل این مشکل باید ترموستات فن برج خنک کننده را بررسی کنید و کارکرد فن های کندانسور هوایی و کلیدهای کنترل کننده را نیز چک کنید.
- مطمئن شوید که دمای آب کندانسور در محدوده توصیه شده سازنده است.
- همچنین مطمئن شوید که هیچ چیزی جریان هوا به کندانسور را مسدود نمی کند.
-
مبرد بیش از حد شارژ شده است
یکی از دلایل یخ زدن کمپرسور، مربوط به شارژ بیش از اندازه مبرد است. این مشکل اغلب در سیستم هایی که به جای شیر انبساط از لوله های مویین استفاده شده است، رخ می دهد البته هشدار یخ زدن کمپرسور چیلر می تواند به دلیل شارژ مبرد پایین نیز باشد.
- برای بررسی این موضوع باید هنگام کار کمپرسور مایع نمای مدرج ( این واحد در خط مبرد مایع که شیر انبساط شما را تغذیه میکند، واقع شدهاست) بررسی کنید.
- هنگام شروع به کار کمپرسور باید در مایع نمای مدرج حباب هایی مشاهده شود که به سرعت ناپدید می شوند و مایع شفاف می گردد.
- اگر پس از 60 تا 90 ثانیه همچنان حباب دیده می شود، نشانه سطح شارژ مبرد پایین است.
- مبرد اضافی را باید از سیستم تخلیه کرد. این کار باید توسط یک تکنسین متخصص انجام شود.
-
آب به اندازه کافی در اواپراتور جریان ندارد
همانطور که می دانید، فن کویل ها و هواسازها برای گرفتن گرما از آب در حال گردش سرمایش تولید می کنند. در یک چیلر خنک کننده با آب، آب از طریق اواپراتور جریان می یابد تا گرما را از مبرد جذب کند. این گرما مبرد را بخار می کند و به کمپرسور کشیده می شود. در آنجا، مبرد فشرده شده و گرمای خود را در کندانسور آزاد می کند. سپس مبرد به حالت مایع متراکم شده و به اواپراتور باز می گردد تا چرخه دوباره شروع شود. اگر جریان آب در اواپراتور کافی نباشد، مبرد به درستی خنک نمی شود که باعث می شود برخی از مبرد به جای بخار شدن به صورت مایع باقی بماند. مایع مبرد می تواند به کمپرسور کشیده شود، جایی که یخ زده و به کمپرسور آسیب می رساند.
- برای حل این مشکل باید میزان جریان آب را به کمک فلوسوییچ (سوییچ اختلاف فشار) بسنجید.
- مطمئن شوید که به اندازه کافی آب در برج خنک کن وجود دارد و پمپ ها به درستی کار می کنند.
- شیرهای ورودی و خروجی آب به اواپراتور را بررسی کنید. مطمئن شوید که شیرها کاملاً باز هستند و هیچگونه انسداد وجود ندارد.
-
هوا به خوبی گردش ندارد و فن اواپراتور سوخته است
همانطور که کمبود جریان آب در اواپراتور باعث یخ زدن کمپرسور می شود، عدم گردش هوا و یا سوختن فن اواپراتور نیز می تواند علت برفک زدن کمپرسور چیلر باشد. اگر هوا به خوبی گردش نداشته باشد، مبرد به خوبی تبخیر نمی شود. عدم گردش هوا می تواند به این دلایل باشد:
- عدم تخلیه آب دیفراست
- اختلال در عملکرد هیتر برقی
- تجمع آلودگی روی کویل های حرارتی
- سوختن فن های اواپراتور
برای حل مشکل در این شرایط باید اقدامات زیر را انجام دهید:
- فن اواپراتور سوخته را با یک فن جدید تعویض کنید.
- موتور فن را برای گرم شدن بیش از حد بررسی کنید و در صورت نیاز آن را تعمیر یا تعویض کنید.
- اتصالات برق فن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که به درستی کار می کنند.
- به طور مرتب فیلترهای هوا را تمیز یا تعویض کنید.
-
هیتر کارتر سوخته است
روغن های کمپرسور با داشتن خاصیت امتزاج (حل شوندگی آسان) به راحتی به کمپرسور باز می گردند. اگر روغن با مبرد ترکیب شود، گرانروی آن کم شده و این کاهش گرانوی روغن باعث می شود که سطوح روغن کاری تجهیزات دوار کمپرسور مثل بوش یاتاقان ها، میل لنگ و … کم شود. اگر کمپرسور خاموش بوده و یا هیتر کارتر سوخته باشد، چنین اتفاقی می افتد؛ یعنی مبرد به سمت کمپرسور هدایت شده و در کارتر کمپرسور با روغن ترکیب می شود. اگر هیتر کارتر بسوزد، دیگر نمی تواند روغن را گرم نگه دارد و موجب بروز این مشکل خواهد شد.
- یکی از روش های مفید استفاده از روش پمپ دان (pump down) جهت خاموش و روشن کردن کمپرسور است. در این روش هنگام خاموش شدن کمپرسور عمل pump down انجام میشود.
- اولین قدم، بررسی وضعیت هیتر کارتر است. اگر سوخته باشد، باید آن را با یک هیتر جدید تعویض کنید.
- روغن کمپرسور باید به طور مرتب بررسی و در صورت نیاز تعویض شود. از روغن مناسب برای نوع کمپرسور چیلر خود استفاده کنید.
- سایر اجزای سیستم چیلر، مانند شیر انبساط و کندانسور، نیز باید به طور مرتب بررسی و در صورت نیاز تعمیر یا تعویض شوند.
-
اکپنشن ولو تنظیم نیست و یا خراب شده است
شیر انبساط (اکپنشن ولو) در سیستم های برودتی، وظیفه تنظیم جریان مبرد ورودی به اواپراتور را بر عهده دارد. این شیر با توجه به میزان گرمای مورد نیاز، مقدار مبرد را کنترل می کند. اگر شیر انبساط به درستی کار نکند، می تواند منجر به یخ زدن کمپرسور چیلر شود.
- اگر مایع از کمپرسور برگشت می خورد و یخ می زند، باید ابتدا جریان آب اواپراتور را بررسی کنید. سپس محل بالب اکپنشن ولو را بررسی کنید.
- سوپرهیت را با استفاده از مانومتر و ترمومتر اندازه گیری کنید. اگر سوپرهیت کم است، شیر انبساط را تنظیم کنید.
- شیر انبساط را از نظر گرفتگی یا نشتی بررسی کنید. اگر شیر خراب است، آن را تعویض کنید.
- از شیر انبساط مناسب با ظرفیت و کارکرد سیستم خود استفاده کنید.
-
سطح محلول گلیکول و غلظت آن به اندازه نیست
دیگر علت برفک زدن کمپرسور چیلر، کمبود سطح محلول یا غلظت نامناسب محلول گلیکول است. محلول گلیکول وظیفه خنک کردن کمپرسور و جلوگیری از یخ زدن آن را بر عهده دارد. اگر سطح محلول کم باشد، ممکن است به اندازه کافی برای خنک کردن کمپرسور وجود نداشته باشد و در نهایت یخ بزند. به همین ترتیب، اگر غلظت محلول گلیکول خیلی کم باشد، نقطه انجماد آن افزایش می یابد و ممکن است در دماهای بالاتر از حد معمول یخ بزند.
- برای رفع مشکل یخ زدن کمپرسور چیلر نیاز است سطح، درصد و حجم گلیکول موجود در مخزن روغن را چک کنید.
- در نظر داشته باشید که نقطه انجماد محلول به میزان 20 تا 25 درجه فارنهایت پایین تر از نقطه تنظیم ترموستات باشد.
- به طور کلی باید پروپیلن گلیکول با نسبت یک سوم با آب مخلوط شود تا نقطه انجماد آن به +5 درجه فارنهایت برسد.
- اگرچه سطح گلیکول موجود در مخزن با توجه به نوع تولید کننده متغیر است، اما باید هنگام روشن شدن همه پمپ ها باید مطمئن شوید که سطح گلیکول به اندازه است و مشکل کاویتاسیون پمپ (مکش هوا به پمپ) رخ نمی دهد.
- پس از اینکه مطمئن شید سطح و غلظت گلیکول به اندازه کافی است بهتر است زنگ هشدار را ریست کنید.
-
ترموستات به خوبی تنظیم نشده است
یکی از دلایل یخ زدن کمپرسور چیلر، مربوط به تنظیم نبودن ترموستات است. اگر ترموستات طوری تنظیم شده باشد که چرخه های خنک سازی کوتاه و مکرر داشته باشد، ممکن است اواپراتور به طور کامل بین چرخه ها گرم نشود که می تواند منجر به یخ زدن کمپرسور شود. همچنین در صورتی که ترموستات روی دمای بسیار پایینی تنظیم شود، کمپرسور برای مدت طولانی تری کار می کند و باعث می شود که اواپراتور بیش از حد سرد شود که منجر به یخ زدن رطوبت هوا در اطراف اواپراتور و در نهایت یخ زدن کمپرسور خواهد شد.
- برای بررسی این قسمت باید ابتدا چک کنید که ترموستات در محدوده دمایی 26 تا 30 درجه فارنهایت باشد.
- اگر T – Stat مشکل داشته باشد و سیستم را در نقطه تنظیم خاموش نکند، باید به صورت درستی آن را در دمای عملیاتی فعلی تنظیم کنید.
- حسگر ترموستات را به طور مرتب بررسی کنید تا از صحت عملکرد آن اطمینان حاصل کنید. اگر حسگر خراب است، باید آن را تعویض کنید.
-
شیر برقی معیوب است
شیر برقی در چیلر وظیفه کنترل و قطع و وصل گاز مبرد را بر عهده دارد. ترموستات مسئول باز و بسته کردن شیر برقی است. اگر شیر برقی باز بماند، سیستم بیش از حد خنک شده و ممکن است باعث یخ زدن کمپرسور چیلر شود.
- برای بررسی این مورد باید ابتدا T – Stat را بررسی کنید و مطمئن شوید درست است.
- اگر شیر برقی هنوز باز و کمپرسور نیز در حال کار است، پس یعنی شیر برقی آسیب دیده است و به درستی عمل نمی کند.
- جهت عیب یابی و رفع مشکل شیر برقی می توانید از تکنسین های آی پی امداد کمک بگیرید.
برای رفع مشکل برفک زدن کمپرسور چیلر با کجا تماس بگیریم؟
اگر با مطالعه این مقاله نتوانستید علت برفک زدن کمپرسور چیلر را بیابید، بهتر است این کار را به تکنسین های متخصص و مجرب بسپارید. با توجه به هزینه بالای خرید و نصب چیلر، بهتر رفع مشکلات این سیستم توسط افراد متخصص در این زمینه انجام شود. شما عزیزان ساکن در استان تهران می توانید عیب یابی و رفع مشکل یخ زدن کمپرسور چیلر را به تکنسین های ماهر آی پی امداد بسپارید. برای ثبت درخواست حضور تکنسین در محل برای تعمیر چیلر جذبی و تراکمی خود می توانید به بخش ثبت درخواست آنلاین در سایت مراجعه کرده و یا با شماره تلفن های 02158941 یا 02191093903 تماس بگیرید.